Φαράγγι - Σηρικαρίου

 

 

Σηρικαρίου: ξεκινά από το Μέσα Σηρικάρι (Καστανόδασος στα Μαρουλιανά). Περνά από τη γειτονιά των Κουστογιάνιδων, συνεχίζει στις  άλλες  γειχονιές του Σηρικαρίου και καταλήγει στην Πολυρρήνια. Ξεπερνά τα 20χιλ. Ανακηρύχθηκε τα τελευταία χρόνια Εθνικός  Δρυμός. Σε πολλά σημεία είναι απότομο, πλαταίνει και στενεύει και το πέρασμά του συχνά είναι δύσκολο.

Κάθε τόσο, τα  νερά κελαρύζουν στην κοίτη  του. Και στα μισά περί­που, η Γρα Βρύση" κείτεται στο πλάι του. Φυτρώνουν αγριαγκινάρες, δίκταμο και άγρια φασκόμηλα. Κι'  ακόμα, πλατάνια πολλά που σχηματίζουν δάσος, αγριελιές, λιοπρίνια, χαρουπιές και σκίνα, φλόμοι, συναποτελούν τη χλωρίδα του. Και πολλά πουλιά. Πολύχρωμα μικρά ωδικά πτηνά που παίζουν, φτερουγίζουν και κελαηδούν, σχηματίζοντας μια υπέροχη αρμονία.

Θαύμα της  φύσης  το Σηρικαριανό φαράγγι. Στους  θρύλους  του αναφέρεται και το παρακάτω επεισόδιο, που δεν πρέπει να' ναι και πολύ παλιό. Ένας  ιερωμένος, ο παπά Στυλιανός  εξόρκιζε τα δαιμόνια. Τα 'βγαζε από τους  δαιμονισμένους.  Αμάχη του  'χαν εκείνοι, τον κυνη­γούσαν και κάποτε  κατάφεραν να τον πιάσουν. Τον πετούσαν από τη μια μεριά του φαραγγιού στην άλλη, μέχρι που τον σκότωσαν.