Λαογραφία
Τση Κίσσαμος….. Λαογραφικές Αναφορές, Παραδοσιακή Ζωη
Ο Πολιτισμός μιας χώρας, στη βάση του είναι λαϊκός. Έχει δηλαδή «προφορική ύπαρξη» (Φάνης Κακριδής). Δίνοντας στη λαογραφία έναν ορισμό λιτό και δόκιμο, διαπιστώνουμε ότι, η Κίσαμος Πόλη, έχει ασφαλώς στοιχεία, τα οποία εμπίπτουν στο φάσμα που εκείνη, η Λαογραφία δηλαδή πραγματεύεται.
Δεχόμενοι δηλαδή ότι...
"Λαογραφία (folkore για τους Άγγλους), είναι η επιστήμη που ερευνά τις κατά παράδοση εκδηλώσεις ενός Λαού Ήθη και έθιμα, θρύλους και μνημεία λόγου , χορούς, τραγούδια και αρχιτεκτονική έκφραση, Λαϊκή Τέχνη, λαϊκά πανηγύρια κ.λ.π Τους "Τρόπους Βίου" δηλαδή, όπως θα τους έλεγε ο Χρίστος Γιανναράς, που αναπτύσσονται στη λαϊκή ζωή με την προσφορά για γνωστική και συναισθηματική επιρροή.
Φίλοι επισκέπτες της Κίσαμος, θα επιχειρήσουμε ένα ‘’λαογραφικό περίπατο" στην περιοχή, και επιθυμούμε να μας παρκολουθήσετε. Θα οδηγηθείτε σε μια πολιτισμική φλέβα,σφριγηλή, που "αιματώνει" ικανοποιητικά τη ζωή και την έκφραση των λαϊκών ανθρώπων.
Όχι άσχετη ζωή και έκφραση εννοείται, από την Ιστορία και το κλίμα, τις προγονικές συνήθειες και την εδαφική μορφολογία και γονιμότητα, αλλά και από την καλλιτεχνική ανησυχία του Κρητικού ψυχισμού. Ανησυχία, που έλαβε κατά καιρούς, αυτοδίδακτη και αυτοσχέδια μορφή, και μεταλαμπαδεύετε βιώσιμη και ελκυστική, στο λαϊκό κόσμο της περιοχής.
Ένα κόσμο, αρρενωπό, ζεστό, φιλόξενο...
'Οπως ακριβώς, φιλόξενο είναι και το Κισαμίτικο χώμα. Φιλόξενο και εύφορο. Άλλωστε, η Κρήτη ολόκληρη..., "εστίν καλή πίειρα" κατά τον Όμηρο. Ωραία και εύφορη. Το χώμα λοιπόν της Κρήτης, είναι και το χώμα τση Κίσαμος... Που αγκαλιάζει χλωρίδα πανάρχαια και πλούσια, και που στην περιοχή μας στέργει, δυναμώνει και τρέφει πρώτα πρώτα, το "Χρυσό Δεντρί".