Καταφύγιο του γυπαετού
Η περιοχή
- φιλοξενεί τουλάχιστον δέκα είδη πτηνών προτεραιότητας, για τα οποία η περιοχή αποτελεί σημαντικό τόπο φωλιάσματος καθώς και 22 άλλα για τα οποία η περιοχή αποτελεί μεταναστευτικό σταθμό ή τόπο διαχείμασης.
- φιλοξενεί ένα από τα έξι ζευγάρια Γυπαετού ή Κοκαλά (Gypaetus barbatus) τns Ελλάδας, 17 είδη και υποείδη ενδημικών τns Kpήτns φυτών, πέντε από τα οποία προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία και τρία θεωρούνται σπάνια για την χώρα μας,
- Ο Γυπαετός είναι ένα από τα σπανιότερα αρπακτικά πουλιά τns Ευρώπης. Ζει αποκλειστικά σε ημιορεινά και ορεινά οικοσυστήματα (500-4.000 μέτρα), συνήθως πάνω από το δασοόριο, σε βραχώδες περιοχές με απότομες σάρες, ορθοπλαγιές και αλπικά λιβάδια.
Τα κόκαλα των νεκρών οπληφόρων ζώων (μικρού ή μεσαίου μεγέθους) αποτελούν την κύρια πηγή τns τροφής του, την οποία αναζητά μόνος ή σε ζευγάρια.
Ο Γυπαετός υπερασπίζεται τεράστιες εκτάσεις («επικράτειες»), στις οποίες το ζευγάρι τρέφεται και φωλιάζει, ενώ δύσκολα ανέχεται μέσα σε αυτές την παρουσία άλλων ενηλίκων ατόμων του ιδίου είδους.
Ο Γυπαετός φτάνει σε μέγεθος τα 1,10 μέτρα (από το κεφάλι έως την άκρη τns ουράς), το άνοιγμα των φτερούγων του είναι γύρω στα 2,80 μέτρα και το βάρος του κυμαίνεται από 5-7 κιλά.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ιναχωρίου συμμετέχει, μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και τη Δ/νση Δασών Περιφέρειας Kρήτης, στο πρόγραμμα LIFE 02 NAT/GR/8492 «Δράσεις Προστασίας για τον Γυπαετό και τη Βιοποικιλότητα στην Κρήτη». Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία και διατήρηση τns βιοποικιλότητας της Κρήτης και κατ’ επέκταση αυτής του Άγιου Δίκαιου.