Δελτίο τύπου - Σπαράγματα Λαφονησίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ 

Εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης για τα 200 χρόνια από τη σφαγή του Λαφονησίου 

 

Ο Δήμος Κισάμου και η Περιφέρεια Κρήτης με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, του Δήμου Καντάνου και Σελίνου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων διοργανώνει την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 20:00 στην Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, την δράση «Σπαράγματα Λαφονησίου», εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης για τα 200 χρόνια από τη σφαγή του Λαφονησίου.

Η ιστορία δεν χωράει στα βιβλία γι’ αυτό και ξεγλιστράει στη γλώσσα και στα τραγούδια των ανθρώπων, στις αφηγήσεις και στις τελετές τους. Η ιστορία διαμορφώνεται από τις ιστορίες των πολλών που είτε συμβαίνουν παράλληλα, είτε διασταυρώνονται τυχαία, που έπονται ή προηγούνται, που δημιουργούν ακολουθίες και παρασέρνουν η μια την άλλη σε μια αέναη ροή εξελίξεων. Η ιστορία δεν είναι στατική, είναι δυναμική, είναι κίνηση. Μας κινεί και μας συγκινεί.

Η ροδαλή άμμος, η πέτρα, η Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας, ο Φάρος και τα ναυάγια, τα σκαλιά, οι διαφορετικοί κατακτητές, η μουσική παράδοση, ο καφές και οι χουρμάδες, όλα αυτά συνδέονται και συνθέτουν την ιστορία ενός μικρού τόπου που έζησε μεγάλα πάθη, του Λαφονησίου.

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από τη σφαγή στο Λαφονήσι συνδέουμε την κίνηση, την μουσική και την αφήγηση για να μεταφέρουμε στο σήμερα σπαράγματα του τότε.

Είσοδος Ελεύθερη

Για τη διευκόλυνση των θεατών θα υπάρχει δωρεάν μετακίνηση για την εκδήλωση από και προς Καστέλι. Το λεωφορείο θα ξεκινήσει από την πλατεία του δημαρχείου στις 18:45 την ημέρα της εκδήλωσης και θα επιστρέψει με το πέρας της, στις 22:15.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ

Καλλιτεχνική επιμέλεια- Δραματουργία: Μέτη Παναγιωτοπούλου

Σχεδιασμός και δημιουργία οπτικοακουστικό υλικού παράστασης- Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Θοδωρής Παρασκάκης

Χορογραφία- Ερμηνεία: Άρια Σταματάκη

Αφήγηση: Θεώνη Κουτσουνάκη

Συμμετέχει ο Μανώλης Κογχυλάκης, ερευνητικός υπεύθυνος της ιστορικής καταγραφής σε κείμενο εμπνευσμένο απο το βιβλίο του “Λαφονήσι. Μουσαγόρες”

Με τη συμμετοχή της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου

Μαέστρος, διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας: Γιώργος Χαχλάκης

Μουσικοί: Γιάννης χατζουλάκης (κιθάρα), Άρης Συσκάκης (βιολί), Άρης Ζουριδάκης (κρουστα), Μιχάλης Κωτης (λάφτα-ουτι)

Ομιλία: Dr. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης