Κύρια χαρακτηριστικά της Κισάμου
Γεωγραφική θέση
Η περιοχή της δυτικής Κισάμου ανήκει διοικητικά στο Νομό Χανιών, που βρίσκεται στο νότιο-δυτικό άκρο της Κρήτης και είναι ο δεύτερος, μετά τον Νομό Ηρακλείου, σε έκταση και πληθυσμό Νομός της. Η Κίσαμος καταλαμβάνει το Β.Δ τμήμα του νομού και αποτελεί τη δυτική είσοδο της Κρήτης από την Πελοπόννησο. Δυτικά και βόρεια βρέχεται από το κρητικό Πέλαγος. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι δύο κάθετες προς τη βόρεια ακτή χερσόνησοι της Γραμβούσας και του Ροδοπού, που σχηματίζουν τον κόλπο της Κισάμου.
Μορφολογία του εδάφους
Η μορφολογία του εδάφους της περιοχής χαρακτηρίζεται από τις έντονες πτυχώσεις με βαθιές κοιλάδες σε διαδοχικές λοφώδεις και ορεινές μάζες. Κυριαρχεί το ορεινό έδαφος (48%), ενώ το πεδινό τμήμα και η εύφορη γη (17%) βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της στο βόρειο δυτικό τμήμα. Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχουν αρκετά φαράγγια, όπως, της Μαλαθύρου, της Ρόκας, των Πατεριανών, του Σηρικαρίου, των Τοπολίων, του Κάμπου, του Καλόγερου.
Στη βόρεια και δυτική πλευρά της περιοχής δεσπόζουν οι ενιυπωσιακές παραλίες του κόλπου Κισάμου, της Φαλάσαρνας, του Σφηναρίου, Αμυγδαλοκεφαλίου και του Ελαφονησίου.
Τη γενική μορφολογία της περιοχής συμπληρώνουν οι ποταμοί και οι χείμαρροι, που καταλήγουν στις βόρειες και δυτικές ακτές.
Κλίμα
Στο βόρειο παραλιακό τμήμα της περιοχής Κισάμου επικρατεί κλίμα Μεσογειακό Χερσαίο, με την ευνοϊκή επίδραση της θάλασσας, η οποία εξασθενεί με την απομάκρυνση από τις ακτές του υψομέτρου. Στο δυτικό και στο νοτιοδυτικό τμήμα της (Πλάτανος- Σφηνάρι-Λιβάδια-Χρυσοσκαλίτισσα) επικρατεί κλίμα Μεσογειακό ήπιο θαλάσσιο, με την έντονη την ευνοϊκή επίδραση της θάλασσας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας, η αυξημένη ηλιοφάνεια, με ιδιαίτερη σημασία την περίοδο του χειμώνα, οι περιορισμένες βροχοπτώσεις και η πολύ μεγάλη θερμή ξερή περίοδος.
Σημαντικό στοιχείο για την περιοχή αποτελεί επίσης το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες της Θάλάσσας στις νότιες ακτές κατά την χειμερινή περίοδο είναι σχεδόν ίδιες με τις θερμοκρασίες της θάλασσας στις νότιες ακτές κατά την χειμερινή περίοδο είναι σχεδόν ίδιες με τις θερμοκρασίες της θάλασσας στην βόρεια Ευρώπη το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου η χειμερινή κολύμβηση έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια σε μια ιδιαίτερη απόλαυση μέ ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό.
Έκταση - πληθυσμός
Η περιοχή της δυτικής Κισάμου έχει έκταση 340.285km2 Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 11.820 κατοίκους
Διοικητικά χωρίζετε σε 3 δημοτικές ενότητες Κισάμου, Μηθύμνης, Ιναχωρίου