Πολυρρήνια

 

 

Από τις σπουδαιότερες  και ισχυρότατες ανεξάρτητες πόλεις της Δυτικής Κρήτης  κατά την αρχαϊκή εποχή ήταν η Πολυρρήνια.  Ήταν κτισμένη αμφιθεατρικά στην κορυφή ενός υψώματος, έξι χιλιόμετρα νότια από την Κίσσαμο, που ήταν στο λιμάνι της. Στην  κορυφή του υψώματος βρισκόταν η ακρόπολη της που είχε σχήμα Τ  και περιβάλλονταν με κυκλώπεια τείχη.

Οι  Πολυρρήνιοι αρχικά κατοικούσαν σε μικρούς οικισμούς.  Όταν ήλθαν οι Αχαιοί και οι Λάκωνες τους συνοίκησαν στο οχυρό, που το οχύρωσαν με τείχη. Το όνομα της πόλης  σημαίνει ότι οι κάτοικοι της είχαν μεγάλα κοπάδια από πρόβατα

Η Πολυρρήνια συμμετείχε στη συμμαχία των Κρητικών πόλεων με  Γυμένη II της Περγάμου το 170 π.Χ. Επίσης είχε υπογράψει  τη συνθήκη συμμαχίας με την Τέω της Ιωνίας  το 193 π.Χ.

Στην περιοχή ήταν ονομαστή η λατρεία των θεών. Στη σημερινή θέση Χαλκοκκλησά  βρισκόταν ο ναός  της  Δίκτυννας  Αρτέμιδος. Οι  κάτοικοι εκτός  από τη Δίκτυννα, λάτρευαν τον κρηταγενή Δία και την  Αθηνά με περικεφαλαία και δόρυ, που μαρτυρεί  τον πολεμικό χαρακτήρα τους.

Όταν επέστρεφε από την Τροία ο Αγαμέμνονας, η τρικυμία τον έφερε στην Κρήτη στην περιοχή της  Πολυρρήνιας, όπου ανέβηκε να προσφέρει θυσία. Αλλά πριν τελειώσει τον πληροφόρησαν ότι οι αιχμάλωτοι έκαψαν τα πλοία και αναγκάστηκε να φύγει αφήνοντας  μισοτελειωμένη τη θυσία. Από τότε, όταν γίνεται ταραχώδης θυσία,  λέγεται κρητική θυσία.

Πριν από το 220 π.Χ, όταν η Κνωσός  και η Γόρτυνα είχαν συμαχήσει και είχαν υποτάξει όλη σχεδόν την Κρήτη. Η Πολυρρήνια, αποσπάστηκε από την συμμαχία τους  και συμμάχησε με τη Λύττο και με το Φίλιππο τον Ε', το βασιλιά της  Μακεδονίας, που τους έστειλε στρατιωτική βοήθεια για να πολιορκήσουν την Κυδωνία, τα Άπτερα την Ελεύθερνα και τις  ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη συμμαχία με την  Κνωσό.

 

 

Φαλάσαρνα