Παραδοσιακή Κισσαμίτικη Κουζίνα

 

"Κοπιάστε στο φιλόξενο τση Κίσαμος  τραπέζι απού δε λείπει το κρασί, μέλι και πετιμέζι Κι' ανέ ντο βρείτε σε Χαρά, μ' ούλο τζη το σηνάφι  ελάστε φίλοι, γεύγεστε, το Κρητικό πιλάφι."

Ο τρόπος διατροφής  των κατοίκων της περιοχής μας, είναι βέβαια εξαρτημένος κυρίως, από την τοπική παραγωγή, την τοπική χλωρίδα με την φημισμένη φαρμακευτική και διαιτητική αξία, και οπωσδήποτε από την Χριστιανική Αγωγή, η οποία επιβάλει νηστείες, ορισμένες περιόδους  του έτους.

Η παραδοσιακή κουζίνα της  Κίσαμου, είναι πολύ πλούσια σε ποικιλία και περιεκτικότητα, τόσο σε φαγητά, όσο και σε γλυκί­σματα. Το ελαιόλαδο σε πρώτη

θέση βέβαια, και μ' αυτό μαγειρευμένα τα όσπρια, τα λαχανικά και τα χορταρικά της περιοχής.

Ακόμη, γαλακτοκομικά προϊόντα σε πλήρη επάρκεια, και άριστη ποιότητα, και βέβαια ψάρια από τον κόλπο του Καστελιού. Το κρέας  λιγότερο, αντικατέστησε κατά ένα τρόπο το κυνήγι (λαγό, πουλιά), που ήταν παλιά συνήθεια, υπαγορευμένη από την ανάγκη της εποχής, κυνήγι προσφιλές την χει­μερινή περίοδο, διατηρημένο σε πήλινο δοχείο, με λάδι.

"Τσιγαριασμένο" στη λαϊκή γλώσσα.